200 g sviesto
150 g liesos grietinės
370 g cukraus
40 g vanilinio cukraus miltelių
2 citrinų žievelės ir 0.5 citrinos sulčių
4 cm ilgio šviežio imbiero šaknies
450 g miltų
6 kiaušinių
2.5 a.š. kepimo miltelių ir žiupsnio druskos
Glaistui:
3 cm ilgio šviežio imbiero šaknies
1 citrinos sulčių
200-220 g cukraus pudros
Pabarstukų ar dekoratyvinių velykinių kiaušinių papuošimui
Minkštą sviestą elektriniu gerai išsukite su cukrumi. Užtruksite bent 3 minutes.
Toliau plakdami po vieną išmuškite kiaušinius. Apsišarvuokite kantrybe, kol plakama masė taps puri ir lengva. Sudėkite grietinę, citrinos sultis ir žievelę bei smulkiai tarkuotą imbierą. Dar kartą išplakite.
Atskirame inde persijokite miltus, berkite žiupsnį druskos, kepimo miltelius ir vanilinio cukraus miltelius. Išmaišykite ir berkite į sviesto ir kiaušinių masę. Gerai išmaišykite, kad neliktų jokių gumulėlių. Minklė bus tiršta, tad šaukštą teks pasukti iš peties.
Pasiruoškite ir pilkite tešlą į kepimo formą. Aš kepiau “Kaiser” kepimo formoje su nelimpančia danga, todėl sviestu jos netepiau. Jei mažiau pasitikite savąja kepimo forma – patepkite ją riebalais ir supilkite tešlą.
Kepkite 190 laipsnių orkaitėjė 1 val. Jei pastebėsite, kad kekso viršus pradeda stipriai ruduoti, pridenkite jį kepimo folija. Patikrinti, ar keksas iškepė galite mediniu pagaliuku: jei įsmeigus į kepinio vidurį jį ištrauksite švarų ir neapsivėlusį tešla, keksas iškepęs.
Leiskite keksui atvėsti ir tuo tarpu pasiruoškite glaistą. Išmaišykite citrinos sultis su cukraus pudra, turi gautis tiršta, neskaidri masė. Jei masė skaidroka ar skystoka, įberkite daugiau cukraus pudros. Pasiekus tinkamą konsistenciją suberkite smulkiai sutarkuotą imbierą ir dar kartą gerai išmaišykite.
Uždėję tinkamo skersmens lėkštę ant kepimo formos viršaus apverskite ją ir leiskite keksui iškristi.
Liekite glaistą ant visiškai atvėsusio (nes priešingu atveju glaistas suskystės ir nutekės) kekso viršaus. Papuoškite pageidaujamas pabarstukais ar dekoratyvinėmis detalėmis.
Skanaus :)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą