2014 m. balandžio 23 d., trečiadienis

Brangakmeniai


Smaragdas
Smaragdas tai mineralo berilo   atmaina. Žalia spalvą akmeniui priduoda sudėtyje esantys chromas ir vanadis. Smaragdas būna sodriai žalios spalvos. Smaragdo kietumas yra 7,5-8 pagal Moso skalę. Jis yra šiek tiek minkštesnis už deimantą. Smaragdas linkęs skilinėti todėl jį sunku šlifuoti., tam naudojami specialūs aliejai . smaragdas jautrus įvairiems chemikalams, ultragarsui ( nuo jų tampa neblizgus) Didžiausias smaragdas buvo rastas Kolumbijoje.
Yra dviejų rūšių smaragdai- dirbtiniai ir natūralūs. Dirbtiniai smaragdai panašūs savo išvaizda ir savybėmis į tikrus ir tik pašvietus ultravioletiniais spinduliais įgauna rudą atspalvį, o tikri  - neraguoja.  Dirbtinius smaragdus dažniausiai naudoja papuošalams.
. Natūralūs smaragdai yra labai reti, ypač dideli. Dažnai smaragdai brangesni už deimantus.
 Pirmas natūralus smaragdas buvo iškastas 1833m.- pirmojo smaragdo rūšis buvo „Kokovino“.
Smaragdo yra daug rūšių: garsus smaragdas „Emilija‘‘, „Insofu“, „Lenino jubiliieninis“, „Prezidentas“,  „Buda“, „Kokokino“  ir t.t
Smaragdai yra randami Kolumbijoje, Zambijoje, Nigerijoje, Rusijoje, Indijoje, Brazilijoje ir Pietų Afrikoje.

Deimantas
Deimantai būna bespalviai- pilki, melsvi, tamsiai rudi, gelsvi, žydri, rečiau violetiniai. Spalva priklauso nuo kristalo gardelėje esančių priemaišų.
 Deimantai būna tiek blizgūs, tiek neblizgūs, vieni iš retųjų deimantų yra tamsiai raudoni, mėlyni, purpuriniai.
Deimantai susidarė 10-1500m. kateriuose, rečiau giliuose žemės plutos plyšiuose, pripildytuose nuotrupinių uolienų kimberletų (ultrabazinė uoliena).

Rubinas

Rubinai būna tik raudonos spalvos, šlifuotas rubinas keičia spalva į labai šviesiai raudoną. Jau šlifuotą rubiną galima vadinti briliantu.
Randamas: Tailande, Mianmare, Šri Afrikoje, Kenijoje, Tanzanijoje, Australijoje.
Rubino blizgesys yra stiklinis.





Obsidianas
Obsidianas yra blizgantis ir tamsiai žalios spalvos
Tai yra efuzinė, magminė uoliena, randama tik kalnuose. Jis buvo jau naudojamas prieš 9 tūkst. m. tai yra akmens amžiuje. Šiais laikais retas, nes būna prie lavos ir labai įkaitęs.








Akvamarinas
Akvamarinas yra žydros, mėlynos, žalios spalvos. Spalva priklauso nuo titano ir geležies priemaišų.
Maišomas su topazu nes jie būna tokios pat spalvos ir formos.
Randamas: Vokietijoje, Australijoje, Italijoje, Norvegijoje, Nigerijoje, Nambijoje, Madagaskare, Pakistane, Brazilijoje.
1910m. Pirmą kartą buvo rastas didžiausias Akvamarinas svėrė net  110kg!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą