2014 m. balandžio 18 d., penktadienis

MFD enciklopedija: Įdomūs faktai apie kates

Gal Jums tik atrodo, kad apie švelnias savo augintines žinote viską. Galbūt jūs nė girdėti negirdėjote, kad...

* Katės dažniausiai labiau myli moteris nei vyrus — dėl aukštesnio balso tembro.

* Nuo to laiko, kai žmogus prijaukino katę, šio gyvūno gyvenimo trukmė gerokai išaugo — dabar katė vidutiniškai gyvena iki penkiolikos metų, o jos laukinės giminaitės — tik 4-5 metus.

* Žmonės, kurie yra alergiški dėl katėms, reaguoja ne į šių gyvūnų plaukus, o į seiles ir odos pleiskanojimą. Jeigu katę, gyvenančią šalia tokio žmogaus reguliariai maudytume, alergija pasireikštų ne taip stipriai.

* Jeigu tikėtume Gineso rekordų knyga, sunkiausias pasaulyje katinas buvo Chimis iš Australijos — jis svėrė 21 kilogramą, o lengviausias ir mažiausias — Himalajų kačiukas Tinkeris Tojus iš JAV, tesvėręs vos 680 gramų.

* Pasaulyje gyvena apie 400 milijonų naminių kačių. Daugiausia jų yra Australijoje, kur dešimčiai gyventojų tenka net devynios katės. Antroji vieta tenka Indonezijai — čia gyvena daugiau 30 milijonų kačių. O Peru kačių beveik nėra.

* Katės yra toliaregės, jos blogai mato iš arti. O naktį šie padarai mato šešis kartus geriau nei žmogus. Ir tai labai suprantama, juk katės medžioja naktimis.

* Kačių klausa triskart stipresnė nei žmogaus! Būtent todėl šie gyvūnai išeina iš kambario, jeigu garsiai įjungiama muzika arba televizorius.

* Katės, gyvenančius rūkančio šeimininko bute, dvigubai dažniau suserga vėžiu, ypač limfomos (jis vargšą gyvūnėlį „sudoroja“ per pusmetį).

* Katės blogai jaučiasi šeimose, kuriose dažni barniai ir konfliktai. Tai sukelia šiems gyvūnams stresą ir jie, pirmai progai pasitaikius, stengiasi pasprukti iš tokios gyvenamosios vietos.

* Katės potencialiai pavojingos nėščioms moterims, nes perneša toksoplazmos sukėlėjus. Toksoplazma pažeidžia dar negimusio vaiko nervų sistemą ir širdį. Ligos galima išvengti, jeigu neliesite su kačių tualeto.

* Katės prie kojų glaustosi ne todėl, kad pasimeilintų, o kad paženklintų jus kaip savo grupės narį — jų liaukų, esančių prie uodegos ir ant snukelio, kvapas permuša jūsų pačių kvapus.

* Prancūzijoje, Bulgarijoje ir Anglijoje laikomasi nuomonės, kad dovanoti juodą katiną — ypatingos pagarbos ženklas.

* Glostant katę, galima sumažinti kraujospūdį. O šių gyvūnėlių murkimas taip teigiamai veikia mūsų psichiką, kad gali nuslopinti netgi stiprų stresą, padėti užmigti.

* Du trečdalius savo gyvenimo naminės katės praleidžia miegodamos, o dar aštuntadalį — besigražindamos ir laižydamos savo kailį.

* Katėms labai nepatinka, kai jų letenos prie kažko limpa. Nemėgsta jos ir čežėjimo po letenėlėmis. Būtent todėl toje vietoje, kur katytė pati prieš jūsų valią „įsirengia“ tualetą, reikia pakloti folijos arba prilipinti dvipusės lipniosios juostos.

Augintiniai ir jų savininkai iš tikrųjų yra panašūs

Būna, kad sutinki šunį, atrodantį panašiai kaip ir jo šeimininkas. Britų psichologas Ričardas Vaismanas teigia, kad naminius gyvūnus ir jų globėjus sieja tie patys būdo bruožai ir kad tas panašumas laikui bėgant vis didėja.
Mokslininko prašymu beveik 2,5 tūkst. kačių, šunų, žuvyčių, paukščių ir roplių savininkų aprašė savo būdo bruožus ir savo augintinių charakterį. Juos lygindamas, R.Vaismanas pastebėjo, kad 20 proc. savininko ir gyvūno aprašymų buvo nurodyti tie patys bruožai. Dvigubai dažniau šitaip būdavo tuomet, jei aprašymų autoriai savo augintinius laikė                                                                                       ilgiau nei septynerius metus.

„Čia kaip santuokoje — žmonės pradeda panašiai atrodyti ir įgyja panašių bruožų“, — komentuoja psichologas.
Mokslininkas pateikia ir kitų panašumų, užfiksuotų atliekant tyrimą. Net 37 proc. žuvytes auginančių žmonių tvirtai pareiškė esą laimingi. Tarp kačių ir šunų savininkų tokių kur kas mažiau — atitinkamai 24 ir 22 proc. Kaip mėgstančius žaisti save apibūdino 40 proc. „šunininkų“ ir tik du proc. roplių savininkų. Kačių augintojai laiko save patikimais ir jautriais žmonėmis.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą